ВІТЧИЗНЯНИЙ ЗАКОНОДАВЧИЙ БАЗИС АДАПТАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОЇ МОДЕЛІ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

Попко, О. В. та Popko, O. V. (2018) ВІТЧИЗНЯНИЙ ЗАКОНОДАВЧИЙ БАЗИС АДАПТАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОЇ МОДЕЛІ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (3(83)). с. 169-180.

[img]
Перегляд
Text
Ve8317 зах.pdf

Download(297kB) | Перегляд

Анотація

Обґрунтовано доцільність та пріоритетні напрямки запровадження міжнародної системи контролю якості та безпечності харчової продукції вітчизняними операторами ринку. Проведено аналіз законодавчої бази України з питань якості та безпечності харчової продукції. Окреслено переваги від запровадження в практику вітчизняних промислових підприємств базових принципів системи ХАССП.

Title in English

NATIONAL LEGISLATIVE BASIS OF ADAPTATION TO THE EUROPEAN MODEL FOR QUALITY CONTROL AND FOOD SAFETY

English abstract

Food security is a priority direction for the development of agrarian sector of Ukraine, where key strategic goals are to provide the population with quality, safe and affordable food, as well as to increase Ukraine's participation in the world market of agricultural products and food. Nowadays, Ukraine is one of the strategic partners of FAO and needs to make changes in the FAO-Ukraine program with a focusing on the adaptation of national products to international standards of quality and safety. In December 2017 the Government of Ukraine approved the Export Strategy of Ukraine in 2017-2021 defines strategic goals for the development of Ukraine's trade over the next four years, including creating conditions for the development of trade for the diversification of exports of Ukrainian goods and services, support for exports on the part of the state, as well as raising the level of knowledge and skills necessary for enterprises to implement international trade. The prospective sectors of the Ukrainian economy include the food and processing industry. One of the key elements of the implementation of the Concept of International Food Security and the Export Strategy of Ukraine is to ensure a high level of quality of food products. In Ukraine, a certain legal framework has been developed for this purpose, according to which national exporters should adhere to the basic principles and requirements of the basic EU legislation on food safety and state control in sanitary and phytosanitary measures when entering the EU markets. According to the Comprehensive Implementation Strategy, in the section "Trade and Trade-related Issues", the Association Agreement between Ukraine and the European Union established a plan of measures and terms for their implementation in Ukraine. At the same time, in order to comply with the requirements of the legislation on the safety and quality of food products at all stages of their production and circulation, market operators are obliged to introduce on-going procedures in their enterprises, based on the principles of the system of HACCP the system of analysis of risks, hazardous factors and control of critical points, which guarantees the production of safe products. In general, the improvement of Ukraine's food security legislation and its approximation to the EU legislation should be an incentive for the development of international trade and the enhancement of Ukraine's participation in international food security. Important elements of approximation of legislation to international standards is the strengthening of trust through good practice in regulating and controlling food quality.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: продовольча безпека, експортна стратегія, оператори ринку, державне регулювання безпечності продукції, система ХАССП, food security, export strategy, market operators, state regulation of product safety, HACCP system
УДК: 006.015.5:006.015.8
Бібліографічний опис: Попко О. В. Вітчизняний законодавчий базис адаптації до європейської моделі контролю якості та безпечності харчової продукції / О. В. Попко // Вісник НУВГП. Економічні науки : зб. наук. праць. – Рівне : НУВГП, 2018. – Вип. 3(83). – С. 169-180.
Тематики: Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2018 > Вісник 3
Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2018
Користувач, що депонує: С. В. Бойчук
Дата внесення: 17 Лип 2019 08:32
Останні зміни: 17 Лип 2019 08:32
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/15283
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року