Методичні вказівки для виконання практичних робіт з навчальної дисципліни «Овочівництво» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 201 «Агрономія» денної форми навчання

Downloads

Downloads per month over past year

05-01-204 Фурманець, О. А. and Мороз, О. С. (2019) Методичні вказівки для виконання практичних робіт з навчальної дисципліни «Овочівництво» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 201 «Агрономія» денної форми навчання. [Методичне забезпечення]

[img]
Preview
Text
05-01-204 (1).pdf

Download(4MB) | Preview

Abstract

Основне завдання овочівництва – безперебійне забезпечення населення овочами протягом цілого року. Свіжі овочі – необхідний продукт харчування людини. Вони є джерелом вітамінів, ферментів, мінеральних солей, вуглеводів та інших речовин, нестача яких особливо відчувається взимку й навесні. За даними Науково-дослідного інституту харчування, до щоденного раціону дорослої людини разом з іншими продуктами мають входити близько 400 грамів овочів та плодів баштанних культур і така ж кількість картоплі. Норма споживання свіжих овочів протягом року повинна складати 161 кг на душу населення. Ось чому їхнє виробництво в Україні необхідно довести до восьми мільйонів тон на рік. Проте, незважаючи на деяке розширення площ закритого ґрунту і збільшення валового збору тепличних овочів, потреба населення у свіжих овочах взимку й навесні задовольняється не повністю. Ціни на тепличну продукцію дуже високі, у той же час собівартість овочів з відкритого ґрунту в недалекому минулому була в 10 разів нижчою, ніж у зимових теплицях. Таким чином, значення вирощування овочів з відкритого ґрунту зростає завдяки їхній порівняно низькій собівартості і високим харчовим якостям. Щоб одержати високий врожай овочів при мінімальних затратах праці з низькою собівартістю продукції, слід активно впроваджувати у виробництво досягнення науки, передових технологій. Сучасне промислове вирощування овочів тісно пов’язане із впровадженням у виробництво прогресивних технологій. Серед них особливе місце займає фертигація – зрошення з використанням розчинних мінеральних добрив у системах крапельного поливу. Крапельне зрошення – це економне використання водних ресурсів (економія води від 50 до 90 %) у порівнянні з традиційним зрошенням машинами типу ДДА, Волжанка тощо.

Item Type: Методичне забезпечення
Uncontrolled Keywords: 05-01-204, овочівництво
Шифр: 05-01-204
За видами робіт: Практичні (семінарські) заняття
Subjects: Шифр галузі знань > 20 Аграрні науки та продовольство
Шифр галузі знань > 20 Аграрні науки та продовольство > 201 Агрономія
Divisions: Навчально-науковий інститут агроекології та землеустрою > Агрохімії, ґрунтознавства та землеробства
Depositing User: libr_1 Г. М. Рожанчук
Date Deposited: 08 Oct 2019 13:20
Last Modified: 08 Oct 2019 13:20
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/15752

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year