УДОСКОНАЛЕННЯ НАГЛЯДОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ ОХОРОНИ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

Радіонов, М. О. та Бринь, Л. В. та Radionov, M. O. та Bryn, L. V. (2019) УДОСКОНАЛЕННЯ НАГЛЯДОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ ОХОРОНИ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (1(85)). с. 133-149.

[img]
Перегляд
Text
Vt8514 зах.pdf

Download(341kB) | Перегляд

Анотація

У статті охарактеризовано стан та шляхи підвищення ефективності державного нагляду з охорони праці на підприємствах харчової промисловості. З’ясовано, що для підприємств харчової промисловості, поряд з експлуатацією застарілого устаткування, характерна наявність новітнього технологічного обладнання, різноманіття фізико-хімічних процесів виробництва і складних умов праці. Виявлено, що динаміка про кількість повідомлень щодо нещасних випа- дків на території України зберігає позитивну спрямованість. Так у 2018 році даний показник зменшився на 11% проти 2017 року. У 2018 році коефіцієнт частоти виробничого травматизму (Кч) фактично становив 39, що на 5% менше, ніж у 2017 році, коли його значення становило 44, що за рейтингом розташовується на 6 місці. Проаналізувавши динаміку показників загального та смертельного травматизму у харчовій та переробній промисловості з'ясовано, що завдяки спільним заходам Держпраці та територіальних органів вдалося за останні шість років більш ніж у два рази знизити рівень смертельного травматизму у харчовій промисловості. Такого результату вдалося досягнути завдяки зваженій інспекційно-превентивній діяльності. Трьома найбільш поширеними причинами смертельного травматизму на підприємствах харчової промисловості є порушення трудової і виробничої дисциплін – 33,3%; порушення безпеки руху – 30,7% та порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання, механізмів – 17,3%. У зв’язку з високим рівнем виробничого травматизму у суб’єктів господарювання харчової галузі та недостатньою ефективністю інспекційної діяльності територіальних органів Держпраці за додержанням законодавства у сфері охорони праці, ситуацію на підприємствах харчової галузі неможливо кардинально виправити без впровадження функціонування в Україні сучасної європейської системи управління охороною праці з елементами оцінки, управління та мінімізації виробничих ризиків.

Title in English

IMPROVEMENT OF OVERSIGHT ACTIVITIES IN THE FIELD OF LABOR PROTECTION IN FOOD INDUSTRY ENTERPRISES

English abstract

The article describes the state and ways of improving the efficiency of public safety oversight at food industry enterprises. It was found out that the enterprises involved in the food industry are characterized by the presence of the latest technological equipment, the variety of physico-chemical processes of production and difficult working conditions. It was found that the dynamics of the number of reports on accidents in Ukraine remains positive. So in 2018 this indicator decreased by 11% compared with 2017. In 2018, the rate of occupational injury was actually 39, which is 5% less than in 2017, when its value was 44, which ranked 6th in the ranking. After analyzing the dynamics of indicators of general and fatal injuries in the food and processing industry, it has been found that due to joint measures of the State Labor Organization and territorial bodies it has been possible to reduce the level of fatal injuries in the food industry more than twice in the last six years. This result can be achieved through inspection and preventive activities. The three most common causes of fatal injuries at food industry enterprises are violations of labor and industrial disciplines - 33.3%; violation of safety of movement - 30,7% and violation of safety requirements during operation of equipment, mechanisms - 17,3%. Due to the high level of occupational injuries among food business operators and the insufficient effectiveness of the inspection activities of the territorial bodies of the State Labor Administration for the observance of legislation in the field of labor protection, the situation at food industry enterprises can not be radically corrected without the introduction of the functioning of a modern European security management system in Ukraine works on elements of assessment, management and minimization of industrial risks.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: харчова промисловість, безпека та гігієна праці (БГП), державний нагляд, охорона праці, травматизм, ризик, рівень виробничого травматизму, харчова галузь, food industry, occupational safety and health (OSH), state supervision, labor protection, injuries, risk, level of industrial injuries, food industry
УДК: 331.45
Бібліографічний опис: Радіонов М. О. Удосконалення наглядової діяльності у сфері охорони праці на підприємствах харчової промисловості / М. О. Радіонов, Л. В. Бринь // Вісник НУВГП. Технічні науки : зб. наук. праць. - Рівне : НУВГП, 2019. - Вип. 1(85). - С. 133-149.
Тематики: Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Технічні науки" > 2019 > Вісник 1
Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Технічні науки" > 2019
Видання університету
Користувач, що депонує: С. Й. Гипчинська
Дата внесення: 31 Жов 2019 09:58
Останні зміни: 31 Жов 2019 09:58
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/16124
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року