МЕТОДИ ОЦІНКИ САНАЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ТА БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

Шило, Ж. С. та Гапонюк, Л. О. та Shуlo, Z. S. та Haponіuk, L. O. (2020) МЕТОДИ ОЦІНКИ САНАЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ТА БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (3(91)). с. 178-188.

[img] Text
Ve9116 (1).pdf

Download(252kB)

Анотація

В статті наведено основні підходи до визначення поняття «санаційної спроможності» підприємства. Детально охарактеризовані особливості методики оцінки санаційної спроможності та створення дієвих механізмів управління підприємствами харчової промисловості. На основі проведеного аналізу запропоновано систему показників для визначення доцільності проведення санаційних заходів та встановлення процедури банкрутства.

Title in English

METHODS OF ASSESSMENT OF REHABILITATION AND BANKRUPTCY OF FOOD INDUSTRY ENTERPRISES

English abstract

In conditions of financial and political instability, the activities of enterprises are accompanied by crisis situations, which can result in insolvency or bankruptcy. Despite the large number of developed methodological approaches, there are currently no clearly defined tools for assessing the rehabilitation capacity and bankruptcy of the food industry. The purpose of the article is to determine the economic essence of the concept of "rehabilitation capacity" of the enterprise and analysis of the main approaches to its evaluation. As well as substantiation of theoretical and methodological principles and practical recommendations for the formation and application of the bankruptcy mechanism in the food industry. The term "sanitation" comes from the Latin "sanare" and translates as recovery or recovery. The Economic Dictionary interprets this concept as a system of measures taken to prevent the bankruptcy of industrial, commercial, banking monopolies. Rehabilitation can take place by merging an enterprise that is on the verge of bankruptcy with a more powerful company; by issuing new shares or bonds to mobilize money capital; increase in bank loans and government subsidies; conversion of short-term debt into long-term; full or partial purchase by the state of shares of an enterprise on the verge of bankruptcy. Analyzing the research of various authors, we believe that the reorganization – is the economic and legal relations between the subjects, which during the implementation of the system of measures to fully or partially meet the requirements of creditors and improve the financial and economic condition of the debtor in the long run development and implementation of remediation potential. We proposed to use a certain model of station capacity of the food industry. Taking into account the peculiarities of economic activity of food industry enterprises, we have formed a system of indicators, which characterize the financial, production and organizational potential of the business entity. Summing up the results of the study of methods for assessing the financial rehabilitation and bankruptcy of the food industry, it should be noted the following: when developing methods for assessing the resolution and bankruptcy, it is necessary to take into account the specifics of this industry; it is expedient to assess the bankruptcy of food industry enterprises in terms of their financial, production and organizational potential. Thus, the rehabilitation capacity of the enterprise is a complex economic category, and the development of methods for its assessment requires further research and improvement, which allows to move to the formation of a fundamentally new methodology for the future.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: санація; санаційна спроможність; банкрутство; механізм оцінки санаційних заходів; підприємства харчової промисловості, reorganization; reorganization capacity; bankruptcy; mechanism of evaluation of reorganization measures; food industry enterprises
УДК: 330.190.2:631.6
Бібліографічний опис: Шило Ж. С. Методи оцінки санаційної спроможності та банкрутства підприємств харчової промисловості / Ж. С. Шило, Л. О. Гапонюк // Вісник НУВГП. Економічні науки : зб. наук. праць. - Рівне : НУВГП, 2020. - Вип. 3(91). - С. 178-188.
Тематики: Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2020 > Вісник 3
Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2020
Видання університету
Користувач, що депонує: С. Й. Гипчинська
Дата внесення: 13 Січ 2021 11:15
Останні зміни: 13 Січ 2021 11:15
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/19470
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року