Савіна, Н. Б. та Savina, N. B. (2020) ІННОВАЦІЙНА АКТИВНІСТЬ ЯК ОСНОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (4(92)). с. 500-508.
Text
Ve9245 (1).pdf Download(807kB) |
Анотація
У статті проведено співставне дослідження загальних тенденцій національної економіки та за видом економічних діяльності «виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів» з позиції кількості інноваційно-активних промислових підприємств, витрат на інновації, кількості упровадженої інноваційної продукції, упроваджених у виробництво технологічних процесів, реалізованої нноваційнопромислової продукції. Висвітлено регіональний вимір інноваційної активності на ринку продукції харчової промисловості. Зроблено висновок про співставні тенденції динаміки показників інноваційної діяльності промислових підприємств як усіх промислових підприємств, так промислових підприємств за видом економічної діяльності «виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів».
Title in English
INNOVATIVE ACTIVITY AS A BASIS FOR ENSURING THE COMPETITIVENESS OF THE FOOD INDUSTRY
English abstract
In the article a comparative research of general trends of the national economy and the type of economic activity, e.g. “production of food, beverages and tobacco products” from the standpoint of the number of innovative industrial enterprises, innovation costs, the number of introduced innovative products and technological processes, implemented innovative and industrial products was carried out. The regional dimension of innovation activity in the market of the food industry is highlighted. The conclusion on comparable tendencies of dynamics of industrial enterprises innovative activity indicators was made, including all industrial enterprises and the industrial enterprises by type of economic activity «production of food, beverages and tobacco products». To implement innovations the companies purchased 997 new technologies in 2019, of which 112 are purchased outside Ukraine, 961 new technologies were purchased in 2017, 129 of which from outside Ukraine. In 2019 out of the total number of technologies 449 were purchased with equipment, of which 90 – outside Ukraine; 317 – as a result of research and development (10); 193 – under agreements for the acquisition of rights to patents, licenses for the use of inventions, industrial designs, utility models (8); 20 of them are know-how, namely, agreements on acquisition (transfer) of technologies (3); 11 of which are purposeful recruitment of qualified spesialists, and other forms of acquisition are 6 (1). In 2019, as a result of innovative activities of enterprises there were created new technologies, of which 73 were transferred to other enterprises, including 4 – outside Ukraine, and in 2017 there were 61 new technologies created and 2 were transferred to other enterprises. Thus, innovation activity ensures the competitiveness of the food industry and affects the development of the agri-food sector of the national economy.
Тип елементу : | Стаття |
---|---|
Ключові слова: | інновації, харчова промисловість, агропродовольчий сектор, виробництво харчових продуктів, інноваційна продукція, innovations, food industry, agri-food sector, food production, innovative products |
УДК: | 330.341.1:664 |
Бібліографічний опис: | Савіна Н. Б. Інноваційна активність як основа забезпечення конкурентоспроможності харчової промисловості / Н. Б. Савіна // Вісник НУВГП. Економіка : зб. наук. праць. – Рівне : НУВГП, 2020. – Вип. 4(92). – С. 500-508. |
Тематики: | Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2020 > Вісник 4 Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2020 |
Користувач, що депонує: | С. В. Бойчук |
Дата внесення: | 30 Квіт 2021 13:02 |
Останні зміни: | 03 Трав 2021 22:37 |
URI: | http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/20525 |
Перегляд елементу |
Завантажень
Завантажень за місяць протягом останнього року