ЕКОЛОГІЧНА ТА ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА ЯК КОМПОНЕНТИ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

Zhemba, A. Y. та Жемба, А. Й. (2021) ЕКОЛОГІЧНА ТА ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА ЯК КОМПОНЕНТИ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (2(94)). с. 31-45.

[img] Text
Ve944 (1).pdf

Download(337kB)

Анотація

В статті представлено дослідження екологічної та енергетичної безпеки як компоненти міжнародних економічних відносин. Оскільки водна сфера впливає на стан багатьох галузей, то проаналізовано вплив водорозподільних мереж на розвиток секторів національного господарства. Представлено базову модель водопостачання в економічній сфері, в якій виявлено фактори впливу на всі сектори економіки в кожній країні. Проаналізовано стан сфери водопостачання в Україні. Продовольчу галузь розглянуто з позиції прерогативи продовольчої безпеки в країнах, що розвиваються, що особливо стосується Економічного співтовариства країн Західної Африки. Констатовано, що бідність та продовольча безпека в Африці є головною проблемою економіки для багатьох країн. Доведено, що інтеграція є кращим інструментом для вирішення проблеми забезпечення продовольчої безпеки в країнах, що розвиваються. Запропоновано також дослідження однієї з найважливіших галузей критичної інфраструктури – енергетичної сфери. Опрацьовано оптимізацію роботи енергосистеми в КНР. Запроваджено аналіз енергоефективності в Україні. Для цього використано показник енергоємності, показник ефективності використання палива/ціни, індекс Герфіндаля-Гіршмана. За допомогою індекса енергоємності доведено, що споживання енергії в Україні стає більш ефективним. Значення коефіцієнту палива/ціни вказує на позитивну тенденцію у споживанні енергії в останні роки. Визначений індекс Герфіндаля-Гіршмана у гідроенергетиці показує, що ринкова концентрація на ринку гідроелектроенергії є середньою, що є позитивним явищем для України, однак при цьому необхідним є контроль галузі Антимонопольним Комітетом України.

Title in English

ENVIRONMENTAL AND ENERGY SECURITY COMPONENT OF INTERNATIONAL ECONOMIC RELATIONS

English abstract

The paper presents a research of the critical infrastructure security, first of all – in the water sector, which affects the state of many industries, in particular – agriculture. The prerogatives of food security in developing countries are explored. The research of one of the most important critical infrastructure branches – energy sector, is proposed. The analysis of energy efficiency in Ukraine is introduced. For this, the energy intensity indicator, the use of a gas / price efficiency indicator, the Herfindahl-Hirshman index were used.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: security; critical infrastructure; food security; energy efficiency; Herfindahl-Hirschman index; безпека; водні ресурси; продовольча безпека; енергоефективність; показник ефективності використання газу/ціни; індекс Герфіндаля-Гіршмана
УДК: 504.05+338.351:339.9
Бібліографічний опис: Zhemba A. Y. Environmental and energy security component of international economic relations / A. Y. Zhemba // Вісник НУВГП. Економічні науки : зб. наук. праць. - Рівне : НУВГР, 2021. - Вип. 2(94). - С. 31-45.
Тематики: Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2021 > Вісник 2
Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2021
Видання університету
Користувач, що депонує: С. Й. Гипчинська
Дата внесення: 18 Лип 2022 08:51
Останні зміни: 18 Лип 2022 08:51
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/23821
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року