РИЗИК-ОРІЄНТОВАНИЙ КОНТРОЛЬ РИБИ І РИБОПРОДУКТІВ ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА ТА ОБІГУ ЗА ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

Богатко, Н. М. та Полтавченко, Т. В. та Буднік, З. М. та Богатко, А. Ф. (2022) РИЗИК-ОРІЄНТОВАНИЙ КОНТРОЛЬ РИБИ І РИБОПРОДУКТІВ ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА ТА ОБІГУ ЗА ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (4(100)). с. 20-37.

[img] Text
Vs420222 (1).pdf

Download(5MB)

Анотація

Риба та рибні продукти мають велике значення у харчуванні людини і складають значну частину її харчового раціону. У багатьох країнах світу риба є основним об’єктом харчової промисловості. У нашій державі діють нормативно-правові законодавчі акти міжнародні та вітчизняні, які визначають основні правові й організаційні засади забезпечення безпечності та якості безпеки риби і рибних продуктів за виробництва та обігу. Здійснення ризик-орієнтованого контролю на потужностях внаслідок встановлення небезпечних факторів у рибі і рибних продуктах забезпечить дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час виробництва та обігу цих харчових продуктів та надасть впевненості споживачам про безпечне харчування. Концепція системи НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) визначається Комісією Кодексу Аліментаріус і Європейським Союзом і принципи системи НАССР, що рекомендовані до практичного застосування Кодексом Аліментаріус, є обов’язковими для країн ЄС. Впровадження системи НАССР має цілий ряд переваг як для операторів ринку виробництва та обігу риби і рибних продуктів та пересічних споживачів, так і для України в цілому. Запровадження системи НАССР є перспективним для нашої країни, оскільки це створить на потужностях з виробництва харчових продуктів реальну можливість для організації і підтримання ефективної і дієвої системи безпеки харчових продуктів. Особливо актуальним є впровадження системи НАССР на потужностях з виробництва риби та рибопродуктів.

Title in English

RISK-ORIENTED CONTROL OF FISH AND FISH PRODUCTS DURING PRODUCTION AND TRADING WITH THE IMPLEMENTATION OF THE NASSR SYSTEM

English abstract

Fish and fish products are of great importance in human nutrition and make up a significant part of their diet. In many countries of the world, fish is the main object of the food industry. In our country, a number of international and national regulatory and legal acts are in force, which determines the main legal and organizational principles for ensuring the safety and quality of fish and fish products during production and circulation. Implementation of risk-oriented control at facilities due to the establishment of dangerous factors in fish and fish products will ensure compliance with sanitary and hygienic requirements during the production and circulation of these food products and will provide confidence to consumers about safe food. The introduction of the HACCP system at facilities for the production of fish and fish products is particularly relevant. Introduction Hazard system provides competitiveness of native food production, it protect users interests and health, it promotes expansion markets in native and world economic area, increases enterprises authority and Ukrainian image as a whole. System HACCP – it preventive system of evaluation of control of dangerous factors of food raw material, technological processes and prepared products which to a great extent diminishes the levels of risks of origin of dangers for life and health of people. The system HACCP is based on 7 principles which are the bar of this system.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: система НАССР; безпечність; потужності з виробництва риби; принципи системи НАССР; вище керівництво; координатор системи НАССР; робоча група безпечності;
УДК: 639.3.09
Бібліографічний опис: Ризик-орієнтований контроль риби і рибопродуктів під час виробництва та обігу за впровадження системи НАССР / Н. М. Богатко, Т. В. Полтавченко, З. М. Буднік, А. Ф. Богатко // Вісник НУВГП. Сільськогосподарські науки : зб. наук. праць. - Рівне : НУВГП, 2022. - Вип. 4(100). - С. 20-37.
Тематики: Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Сільськогосподарські науки" > 2022 > Вісник 4
Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Сільськогосподарські науки" > 2022
Видання університету
Користувач, що депонує: С. Й. Гипчинська
Дата внесення: 27 Січ 2023 11:31
Останні зміни: 27 Січ 2023 11:31
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/25166
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року