МЕТОДОЛОГІЯ ЗАСТОСУВАННЯ КОРЕКЦІЙНОЇ ОБРОБКИ БІОЦИДАМИ СИСТЕМ ТЕХНІЧНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

Бєдункова, О. О. та Кузнєцов, П. М. (2023) МЕТОДОЛОГІЯ ЗАСТОСУВАННЯ КОРЕКЦІЙНОЇ ОБРОБКИ БІОЦИДАМИ СИСТЕМ ТЕХНІЧНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (2(102)). с. 3-15.

[img] Text
Vs220231 (1).pdf

Download(754kB)

Анотація

Актуальність теми зумовлена проблемою біологічного обростання технічних елементів електростанцій, внаслідок постійно діючих високих температур та присутності поживних речовин у оборотній воді. Угруповання гідробіонтів, які з’являються при цьому, проявляють високу життєздатність порівняно з їх представниками в природних водоймах, а отже, потребують підбору спеціальних методів боротьби, що будуть безпечними як для комплектуючих агрегатів, так і для природних водойм, до яких надходять зворотні води електростанцій. У роботі представлена методологія впровадження корекційної обробки біоцидами систем технічного водопостачання (СТВ) електростанцій на прикладі впровадження біоцидної обробки СТВ Рівненської атомної електростанції (ВП РАЕС). Наведені вимоги до етапів впровадження корекційної (біоцидної) обробки електростанцій згідно з діючими в Україні нормативними документами, що включають проведення гідробіологічного моніторингу, вибір типу та визначення ефективної дози біоцидів, корозійні випробування впливу дози біоцидів на конструкційні матеріали. Робота містить огляд методів попередження та боротьби з біологічним забрудненням, вимоги до проведення контролю та технічного оснащення системи дозування біоцидів, зокрема для умови, коли проєктом електростанції не передбачена штатна система дозування біоцидів. Обґрунтовані вимоги екологічної безпечності застосування біоцидів для СТВ, на прикладі ВП РАЕС показало, що у визначених ефективних дозах, при реалізації промислової експлуатації корекційної обробки, активні речовини біоцидів втрачають токсичність у воді за короткий проміжок часу, але він є достатнім для ефективної дії проти усіх виявлених забруднень біологічного походження, залишкова концентрація біоцидів є нижчою за встановлену гранично-допустиму концентрацію у водних об’єктах. Зроблено узагальнення про важливість проведення експериментальних досліджень та гідробіологічного моніторингу при визначенні ефективної дози біоцидів для боротьби з обростанням.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: системи технічного водопостачання; біообростання; біоцидна обробка; дослідно-промислові випробування
УДК: 504.453:621.311.25
Бібліографічний опис: Бєдункова О. О. Методологія застосування корекційної обробки біоцидами систем технічного водопостачання електростанцій / О. О. Бєдункова, П. М. Кузнєцов // Вісник НУВГП. Сільськогосподарські науки : зб. наук. праць. - Рівне : НУВГП, 2023. - Вип. 2(102). - С. 3-15.
Тематики: Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Сільськогосподарські науки" > 2023 > Вісник 2
Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Сільськогосподарські науки" > 2023
Видання університету
Користувач, що депонує: С. Й. Гипчинська
Дата внесення: 07 Вер 2023 06:24
Останні зміни: 07 Вер 2023 06:24
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/26847
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року