ТРАНСПОРТУВАННЯ У ВИРОБНИЧИХ УМОВАХ СИПКИХ ХІМІЧНИХ ТА ХАРЧОВИХ МАС НА БІЛЬШИЙ РІВЕНЬ ПО ВИСОТІ

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

Фалько, О. Л. (2023) ТРАНСПОРТУВАННЯ У ВИРОБНИЧИХ УМОВАХ СИПКИХ ХІМІЧНИХ ТА ХАРЧОВИХ МАС НА БІЛЬШИЙ РІВЕНЬ ПО ВИСОТІ. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (2(102)). с. 493-503.

[img] Text
Vt10241 (1).pdf

Download(303kB)

Анотація

Розглядається перспективна конструкція мобільного вібраційного конвеєра для транспортування сипких хімічних та харчових мас для різних технологічних цілей: на перевантаження, на розфасовку, на завантаження технологічних машин у виробничих лініях хімічних та харчових підприємств. Переміщення сипкого продукту нагору планується по вібруючій східчастій робочій поверхні, яка може мати кут нахилу до горизонту до 65 градусів. Робочий орган являє собою східчасту поверхню, над якою на регульованій відстані розташована пластина. Між східчастою поверхнею і пластиною існує простір для руху сипкого продукту, обгороджений з боків бортами. Все це разом є робочим органом, коливний рух якого здійснюється за допомогою вібратора. Пропонований мобільний вібраційний конвеєр має високу технологічну ефективність, достатню продуктивність, невеликі габаритні розміри і масу, чим обумовлена його мобільність.

Title in English

TRANSPORTATION IN PRODUCTION CONDITIONS OF FLUID CHEMICAL AND FOOD MASSES TO A GREATER HEIGHT LEVEL

English abstract

A promising design of a mobile vibrating conveyor for upward transportation of powdery and fine-grained loose masses is considered. Use is possible at chemical and food industries for various technological purposes: for overloading, for packaging, for loading technological machines in the production lines of chemical and food enterprises. The upward movement of the loose product is planned along a vibrating stepped work surface, which consists of successively located steps of a certain height and length. The vibrating working surface can have a total angle of inclination to the horizon of up to 65 degrees – this is the largest angle of the direction of transporting the product upwards. The working body is a stepped surface above which a plate is located at an adjustable distance. Between the stepped surface and the upper plate there is a space for the movement of the loose product, enclosed on the sides by the sides. All this together is a working body, the oscillating movement of which is carried out with the help of a vibrator. The functioning of this vibration machine is as follows. After the voltage is applied, the vibrator starts and in a few seconds brings the working body into the mode of stable harmonic oscillations. The bulk product is loaded onto the lower part of the stepped surface, which oscillates in a given direction parallel to the sloping surfaces of the steps. Under the influence of oscillating movements from the resistance surfaces of the steps, the mass of the product is quickly pushed up the slope of the working body – sliding on the gentle surfaces of each step and falls on a higher level to the destination. The contact surfaces of the steps in each period of oscillation limit the movement of the bulk product back down and push it up along the direction of oscillation of the working body. Next, the bulk product gets to the next, upper step and this process of movement is repeated many times. The upper plate and the sides of the working body prevent spraying or spilling of loose food material from the space of the working body. This mode of vibration movement takes place only for finely dispersed products, such as flour, powdered sugar, semolina, various powder materials. For loose products with large particles (for example, various cereals), the process of upward movement occurs in stages: 1) the stage of sliding on the smooth surfaces of the steps; 2) flight stage from the stepped surface to the upper plate; 3) the stage of flight after co-impact with the upper plate to the stepped surface. It is also necessary to insert a plate into the structure to limit the height of the layer of loose product at the entrance from below into the space of the working body. The fixed height of the product layer allows you to implement the desired mode of vibration movement of the loose product depending on the type (granulometric composition) of the food loose product. Within the scope of this article, only the mode of vibration movement for finely dispersed products was considered during analytical studies. In the article, basic analytical studies of the process of vibrational movement of bulk material inside the stepped working body are carried out. The proposed mobile vibrating conveyor will have high technological efficiency, sufficient productivity, small dimensions and mass, which will determine its mobility.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: сипкий матеріал; сипучий продукт; вібраційний конвеєр; вібраційне переміщення; loose material; loose product; vibrating conveyor; vibrating movement
УДК: 669.97.033.16:664
Бібліографічний опис: Фалько О. Л. Транспортування у виробничих умовах сипких хімічних та харчових мас на більший рівень по висоті / О. Л. Фалько // Вісник НУВГП. Технічні науки : зб. наук. праць. - Рівне : НУВГП, 2023. - Вип. 2(102). - С. 493-503.
Тематики: Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Технічні науки" > 2023 > Вісник 2
Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Технічні науки" > 2023
Видання університету
Користувач, що депонує: С. Й. Гипчинська
Дата внесення: 19 Груд 2023 11:56
Останні зміни: 19 Груд 2023 11:56
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/28442
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року