Конспект лекцій з навчальної дисципліни «Якість води та здоров’я риб» для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня за освітньо-професійною програмою «Охорона, відтворення та раціональне використання гідробіоресурсів» спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» денної та заочної форми навчання

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

05-03-137М Гроховська, Ю. Р. (2024) Конспект лекцій з навчальної дисципліни «Якість води та здоров’я риб» для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня за освітньо-професійною програмою «Охорона, відтворення та раціональне використання гідробіоресурсів» спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» денної та заочної форми навчання. [Методичне забезпечення]

[img] Text
05-03-137М.pdf

Download(1MB)

Анотація

Якість води є основним фактором здоров'я риб та інших водних тварин. Хімічний склад природних вод є багатокомпо- нентним і залежить від природних і антропогенних чинників. Це можуть бути шкідливі зміни природних характеристик якості води, а також поява хімічних речовин у воді в результаті діяльності людини. Метою вивчення освітнього компонента (ОК) є набуття здобувачами освіти теоретичних знань про вплив якості води на здоров’я риб у природних популяціях і в умовах аквакультури та практичні навички оцінки якості води та стану риби за відповідними показниками. Вивчення ОК надає здобувачам теоретичні знання і практичні навички, які дозволяють узагальнити проблеми здоров’я риб, пов’язані зі змінами якості води (природними та техногенними причинами): 1) знати проблеми, пов'язані зі зміною якості і забрудненням води, а також загальні реакції риб на забруднення водного середовища; 2) аналізувати причини отруєння та/або загибелі риби; 3) знати причини та наслідки забруднення риби та загальні принципи запобігання отруєнню рибою; 4) знати вплив забруднення на поширення вірусних, бактеріальних та грибкових захворювань, паразитів риб. Для рибного господарства критично важливим є підтримання якості води в оптимальних межах для росту, розвитку та розмноження риб. Рибогосподарські вимоги до якості води стосуються її природних характеристик, наприклад концентрації розчиненого кисню, та її змін, які пов’язані з природними причинами (наприклад, з сезонною і добовою динамікою температури) і техногенною діяльністю (переважно забрудненням води мінеральними та органічними речовинами). Крім того, особливу увагу потрібно звертати на недопущення потрапляння у водне середовище чи корм риб токсичних речовин внаслідок господарської діяльності, які загрожують не лише здоров’ю риб, але і людині, як споживачу рибних продуктів.

Тип елементу : Методичне забезпечення
Ключові слова: 05-03-137М, якість води, здоров’я риб, водні екосистеми, прісноводні екосистеми, морські екосистеми
Шифр: 05-03-137М
За видами робіт: Конспект лекцій
Тематики: Шифр галузі знань > 20 Аграрні науки та продовольство
Шифр галузі знань > 20 Аграрні науки та продовольство > 207 Водні біоресурси та аквакультура
Підрозділи: Навчально-науковий інститут агроекології та землеустрою > Водних біоресурсів
Користувач, що депонує: libr_1 Г. Д. Колюхова
Дата внесення: 06 Вер 2024 10:12
Останні зміни: 06 Вер 2024 10:12
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/30538
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року