05-03-137М Гроховська, Ю. Р. (2024) Конспект лекцій з навчальної дисципліни «Якість води та здоров’я риб» для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня за освітньо-професійною програмою «Охорона, відтворення та раціональне використання гідробіоресурсів» спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» денної та заочної форми навчання. [Методичне забезпечення]
Text
05-03-137М.pdf Download(1MB) |
Анотація
Якість води є основним фактором здоров'я риб та інших водних тварин. Хімічний склад природних вод є багатокомпо- нентним і залежить від природних і антропогенних чинників. Це можуть бути шкідливі зміни природних характеристик якості води, а також поява хімічних речовин у воді в результаті діяльності людини. Метою вивчення освітнього компонента (ОК) є набуття здобувачами освіти теоретичних знань про вплив якості води на здоров’я риб у природних популяціях і в умовах аквакультури та практичні навички оцінки якості води та стану риби за відповідними показниками. Вивчення ОК надає здобувачам теоретичні знання і практичні навички, які дозволяють узагальнити проблеми здоров’я риб, пов’язані зі змінами якості води (природними та техногенними причинами): 1) знати проблеми, пов'язані зі зміною якості і забрудненням води, а також загальні реакції риб на забруднення водного середовища; 2) аналізувати причини отруєння та/або загибелі риби; 3) знати причини та наслідки забруднення риби та загальні принципи запобігання отруєнню рибою; 4) знати вплив забруднення на поширення вірусних, бактеріальних та грибкових захворювань, паразитів риб. Для рибного господарства критично важливим є підтримання якості води в оптимальних межах для росту, розвитку та розмноження риб. Рибогосподарські вимоги до якості води стосуються її природних характеристик, наприклад концентрації розчиненого кисню, та її змін, які пов’язані з природними причинами (наприклад, з сезонною і добовою динамікою температури) і техногенною діяльністю (переважно забрудненням води мінеральними та органічними речовинами). Крім того, особливу увагу потрібно звертати на недопущення потрапляння у водне середовище чи корм риб токсичних речовин внаслідок господарської діяльності, які загрожують не лише здоров’ю риб, але і людині, як споживачу рибних продуктів.
Тип елементу : | Методичне забезпечення |
---|---|
Ключові слова: | 05-03-137М, якість води, здоров’я риб, водні екосистеми, прісноводні екосистеми, морські екосистеми |
Шифр: | 05-03-137М |
За видами робіт: | Конспект лекцій |
Тематики: | Шифр галузі знань > 20 Аграрні науки та продовольство Шифр галузі знань > 20 Аграрні науки та продовольство > 207 Водні біоресурси та аквакультура |
Підрозділи: | Навчально-науковий інститут агроекології та землеустрою > Водних біоресурсів |
Користувач, що депонує: | libr_1 Г. Д. Колюхова |
Дата внесення: | 06 Вер 2024 10:12 |
Останні зміни: | 06 Вер 2024 10:12 |
URI: | http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/30538 |
Перегляд елементу |
Завантажень
Завантажень за місяць протягом останнього року