ДОСЛІДЖЕННЯ СКЛАДОВИХ СТІЙКОЇ ГАСТРОНОМІЇ В КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

Виговський, Д. С. та Конарівська, О. Б. та Балдич, Л. В. (2024) ДОСЛІДЖЕННЯ СКЛАДОВИХ СТІЙКОЇ ГАСТРОНОМІЇ В КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (2(106)). с. 21-33.

[img] Text
Ve1063.pdf

Download(272kB)

Анотація

У статті досліджено складові стійкої гастрономії. Здійснено детальну характеристику цілей глобального розвитку, які є пріоритетними для України. Виокремлено особливості сучасних гастрономічних турів в Україні і Європі. Визначено позитивні і негативні тенденції стійкої гастрономії. Подано базові рекомендації долучення до концепції сталої гастрономії представників бізнесу і громадян. Проведене оцінювання ринку рослинних альтернатив в Україні. Встановлено, що ринок рослинних альтернатив продовжує розвиватися, охоплюючи збільшене споживання продуктів рослинного походження всіма групами населення. Розглянуто сучасні тренди щодо їжі рослинного походження. Виділено основні напрями у контексті сталого розвитку ресторанного бізнесу.

Title in English

STUDY OF COMPONENTS OF SUSTAINABLE GASTRONOMY IN THE CONCEPT OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT

English abstract

The article examines the components of sustainable gastronomy. It was determined that the trends of global hunger growth remain consistently high due to extreme weather events, unbalanced use of natural resources, environmental pollution, armed conflicts, wars, etc. A detailed description of the goals of global development, which are a priority for Ukraine, was carried out. It has been proven that the production, sale and organization of consumption of own products and purchased goods are the functions of restaurant establishments and elements of sustainable development that are relevant to all participants in the process related to gastronomic tourism (state bodies and local self-government bodies, tourist and hotel and restaurant businesses, non-governmental organizations in the field of tourism, manufacturers). Features of modern gastronomic tours are highlighted and a list of gastronomic tours in Ukraine and Europe is given. The positive (choice of food that does not harm the environment, people's health and preserves the cultural traditions of the peoples of the world) and negative (population growth and food shortages worldwide) trends of sustainable gastronomy are determined. Recommendations are provided for the involvement of business representatives and citizens in the concept of sustainable gastronomy, in particular. Evaluation of the herbal alternatives market in Ukraine was carried out. It has been established that the market for plant-based alternatives continues to grow, covering the increased consumption of plant-based products by all population groups. In accordance with the growing consumer demand for sustainable gastronomy, the current trends in plant-based food in 2024 are considered: food products with low impact on the environment; innovative food products in the field of cellular agriculture; food products with added sugar substitutes, food products using dehydration technology. The main directions in the context of sustainable development of the restaurant business are highlighted: reduction and transparency of supply chains; greening of technological processes; reducing the volume of waste in the kitchen; reduction of losses of raw materials, water, energy; the trend for healthy eating; growing supply of vegan dishes on the menu, including dishes made from plant-based meat substitutes.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: сталий розвиток; стійка гастрономія; туристичний бізнес; ресторанний бізнес; ринок рослинних альтернатив; продукти харчування; відповідальне споживання; довкілля; sustainable development; sustainable gastronomy; tourism business; restaurant business; plant alternatives market; food products; responsible consumption; environment
УДК: 338.48
Бібліографічний опис: Виговський Д. С. Дослідження складових стійкої гастрономії в концепції сталого розвитку / Д. С. Виговський // Вісник НУВГП. Економічні науки : зб. наук. праць. - Рівне : НУВГП, 2024. - Вип. 2(106). - С. 21-33.
Тематики: Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2024 > Вісник 2
Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2024
Видання університету
Користувач, що депонує: С. Й. Гипчинська
Дата внесення: 07 Лист 2024 12:45
Останні зміни: 07 Лист 2024 12:45
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/31478
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року