ВПЛИВ КАЛІЙ СУЛЬФАТУ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА БІОХІМІЧНИЙ СКЛАД ЛИСТОВОГО САЛАТУ В АКВАПОНІЧНІЙ СИСТЕМІ

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

Майборода, Х. А. та Maiboroda, К. А. (2025) ВПЛИВ КАЛІЙ СУЛЬФАТУ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА БІОХІМІЧНИЙ СКЛАД ЛИСТОВОГО САЛАТУ В АКВАПОНІЧНІЙ СИСТЕМІ. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (1(109)). с. 81-96.

[img] Text
Vs120257.pdf

Download(565kB)

Анотація

У статті розглядається вплив додавання сульфату калію (KSO) на врожайність та біохімічний склад листового салату в аквапонічних системах. Дослідження проводилося в умовах двох варіантів аквапоніки: контрольна лінія, де рослини отримували поживні речовини лише з рибних відходів, та експериментальна лінія, де до води додавали сульфат калію в концентрації 0,5 г/дм 3. За отриманими результатами, врожайність салату в контрольній лінії склала 2042,74 г/м², а в експериментальній – 3497,7 г/м², що на 71,2% більше. Біомаса рослин в експериментальній лінії також була вищою: максимальна маса пучка рослин досягла 390 г, в контрольній – 340 г. Параметри морфології рослин також покращилися: максимальна довжина рослин у контрольній лінії становила 53 см, а в експериментальній – 71 см. Для оцінки хімічного складу води було виміряно рівень вмісту калію, азоту амонійного та азоту нітратного. Аналіз азоту нітратного показав, що в контрольній лінії його концентрація у воді збільшилася з 9 мг/дм³ до 30,4 мг/дм³, в експериментальній – залишалася на рівні 6,4 мг/дм³. Вміст амоній-іонів зменшився в експериментальній лінії до 1,63 мг/дм³, в контрольній – до 4,53 мг/дм³. При цьому вміст калію у воді контрольного варіанту складав 8,89 мг/дм 3 , а в експериментальній – 55,2 мг/ дм 3, що свідчить про позитивний вплив додавання сульфату калію на перетворення сполук азоту амонійного в азот нітратний та збільшення загального споживання азоту рослинами салату листового. Також вимірювали вміст хлорофілів. У експериментальній лінії хлорофіл а складав 0,79 мг/г, а хлорофіл b – 1,65 мг/г, в контрольній лінії – 0,74 мг/г та 1,54 мг/г відповідно. Загалом, результати свідчать про позитивний вплив додавання калій сульфату на врожайність, морфометричні характеристики та хімічний склад листового салату в аквапонічних системах.

Title in English

INFLUENCE OF POTASSIUM SULPHATE ON THE YIELD AND BIOCHEMICAL COMPOSITION OF LEAF LETTUCE IN AN AQUAPONIC SYSTEM

English abstract

The article examines the impact of potassium sulfate (KSO) supplementation on the yield and biochemical composition of leaf lettuce in aquaponic systems. The study was conducted under two aquaponic conditions: a control line, where plants received nutrients solely from fish waste, and an experimental line, where potassium sulfate was added to the water at a concentration of 0.5 g/dm³. According to the results, lettuce yield in the control line was 2042.74 g/m², while in the experimental line, it reached 3497.7 g/m², which is 71.2% higher. The biomass of plants in the experimental line was also greater, with the maximum plant bundle weight reaching 390 g compared to 340 g in the control. Plant morphology parameters also improved: the maximum plant length in the control line was 53 cm, while in the experimental line, it reached 71 cm. To assess the chemical composition of water, potassium content, ammonium nitrogen, and nitrate nitrogen levels were measured. Nitrate nitrogen analysis showed that its concentration in the control line increased from 9 mg/dm³ to 30.4 mg/dm³, while in the experimental line, it remained at 6.4 mg/dm³. The ammonium ion content decreased to 1.63 mg/dm³ in the experimental line and to 4.53 mg/dm³ in the control line. At the same time, potassium content in the water of the control variant was 8.89 mg/dm³, whereas in the experimental line, it reached 55.2 mg/dm³, indicating the positive effect of potassium sulfate supplementation on the conversion of ammonium nitrogen compounds into nitrate nitrogen and an overall increase in nitrogen uptake by leaf lettuce plants. Chlorophyll content was also measured. In the experimental line, chlorophyll a was 0.79 mg/g, and chlorophyll b was 1.65 mg/g, whereas in the control line, these values were 0.74 mg/g and 1.54 mg/g, respectively. Overall, the results demonstrate the positive effect of potassium sulfate addition on yield, morphometric characteristics, and the chemical composition of leaf lettuce in aquaponic systems.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: аквапоніка; салат листовий; врожайність; моніторинг якості води; поживні речовини; вітамін С; нітрати; хлорофіли а та b; калійне живлення; азот амонійний та азот нітратний; aquaponics; lettuce; yield; water quality monitoring; nutrients; vitamin C; nitrates; chlorophylls a and b; potassium nutrition; ammonium nitrogen and nitrate nitrogen
УДК: 631.83:635.52
Бібліографічний опис: Майборода Х. А. Вплив калій сульфату на врожайність та біохімічний склад листового салату в аквапонічній системі / Х. А. Майборода // Вісник НУВГП. Сільськогосподарські науки : зб. наук. праць. – Рівне : НУВГП, 2025. – Вип. 1(109). – С. 81-96.
Тематики: Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Сільськогосподарські науки" > 2025 > Вісник 1
Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Сільськогосподарські науки" > 2025
Видання університету
Користувач, що депонує: С. В. Бойчук
Дата внесення: 26 Вер 2025 09:30
Останні зміни: 26 Вер 2025 09:30
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/33001
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року