Методичні вказівки до виконання практичних та самостійних робіт з освітньої компоненти «Плодівництво» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за освітньо-професійною програмою «Агрономія» спеціальності 201 «Агрономія» денної та заочної форм навчання з елементами дуальної освіти. Частина 2

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

05-01-301М Мороз, О. С. та Солодка, Т. М. (2023) Методичні вказівки до виконання практичних та самостійних робіт з освітньої компоненти «Плодівництво» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за освітньо-професійною програмою «Агрономія» спеціальності 201 «Агрономія» денної та заочної форм навчання з елементами дуальної освіти. Частина 2. [Методичне забезпечення]

[img] Text
05-01-301М.pdf

Download(3MB)

Анотація

Плодівництво - галузь сільськогосподарського виробництва і складова садівництва, до якого входять також виноградарство, овочівництво та декоративне садівництво. Найголовнішим завданням плодівництва є виробництво плодів, горіхів і ягід для споживання та переробки. Як наука вивчає закономірності росту й розвитку плодових, ягідних і горіхоплідних культур залежно від умов зростання, що є основою для розробки агрозаходів щодо оптимального забезпечення рослин факторами навколишнього середовища і найвищої їхньої продуктивності. Останніми роками у всіх розвинених країнах світу розширюється закладання інтенсивних садів на низькорослих клонових підщепах, де врожайність досягає 40–50 т/га. Уже на третій рік після посадки, в той час як класичні сади через 6–8 років збільшують врожайність фруктів і більш ніж удвічі економічну ефективність виробництва. Інтенсивне садівництво підвищує продуктивність шляхом скорочення потреби в працівниках і зниження витрат на прибирання. Вибір сортів, стійких до комплексу фітопатогенів, посадка високопродуктивних, стійких до хвороб сортів. За такої системи вирощування стає можливим зменшити або повністю забрати із системи захисту фунгіциди, що призведе до значного зниження пестицидного навантаження. Своєчасно проведені агротехнічні заходи дають високу ефективність подальших обробок, скорочують їх кількість і підвищують розвиток здорових дерев і якість урожаю. Сучасні технології плодівництва вимагають висококваліфікованих фахівців, які добре знають біологічні та фізіологічні особливості плодових і ягідних рослин та вміють їх використовувати у своїй практичній діяльності. Практичні навики, більш глибоке засвоєння програмного матеріалу студенти одержують на лабораторно-практичних заняттях, навчальній практиці. Ці форми практичного навчання є окремими ланками єдиного навчального процесу. У результаті вивчення дисципліни студенти повинні вивчити біологічні особливості плодових культур, сучасні технології вирощування садивного матеріалу та виробництва плодів і ягід В даний час ступінь механізації робіт в садах інтенсивного плодівництва по трудових витратах знаходиться в широкому діапазоні: 10-15% на збиранні плодів і до 70% при вирощуванні смородини. Низький рівень механізації негативним чином позначається на агротехнічних термінах виконання технологічних операцій по догляду за садами й збиранні врожаю, якості виробленої продукції та її вартості. Очевидно, що без підвищення рівня механізації виробництва плодоягідної продукції в усіх напрямках (підготовка ґрунту, посадка саду, догляд, збирання врожаю, післязбиральна обробка і зберігання) неможливо отримання високоякісної продукції в необхідних обсягах.

Тип елементу : Методичне забезпечення
Ключові слова: 05-01-301М, плодівництво
Шифр: 05-01-301М
За видами робіт: Практичні (семінарські) заняття, Самостійна робота
Тематики: Шифр галузі знань > 20 Аграрні науки та продовольство
Шифр галузі знань > 20 Аграрні науки та продовольство > 201 Агрономія
Підрозділи: Навчально-науковий інститут агроекології та землеустрою > Агрохімії, ґрунтознавства та землеробства
Користувач, що депонує: libr_1 Г. Д. Колюхова
Дата внесення: 26 Груд 2023 11:32
Останні зміни: 26 Груд 2023 11:32
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/28544
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року