Методичні вказівки до лабораторних занять із навчальної дисципліни “Ботаніка з основами фітоценології” здобувачами вищої освіти зі спеціальності 201 “Агрономія”

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

05-01-67 Володимирець, В. О. (2018) Методичні вказівки до лабораторних занять із навчальної дисципліни “Ботаніка з основами фітоценології” здобувачами вищої освіти зі спеціальності 201 “Агрономія”. [Методичне забезпечення]

[img]
Перегляд
Text
05-01-67.pdf

Download(1MB) | Перегляд

Анотація

Ботаніка або фітологія – це класична, комплексна біологічна наука, що вивчає світ рослин, його існуючу різноманітність, ознаки та властивості рослинних організмів і їхніх угруповань. Предметом вивчення ботаніки є рослинні організми на усіх рівнях організації й їхні різноманітні властивості (зовнішня та внутрішня будова, хімічний склад, процеси обміну й фізіологічні процеси, видова різноманітність і рослинні угруповання, історичний та індивідуальний розвиток тощо). Програма дисципліни “Ботаніка з фітоценології” включає знання про загальні основи будови та функціонування рослинних організмів, їхню різноманітність, структуру рослинного покриву, його динаміку, взаємозв’язок рослинності із факторами навколишнього середовища. Основними завданнями вивчення навчальної дисципліни є: - розуміння екологічної ролі та практичного значення рослин, у тому числі й для ґрунтоутворюючих процесів і сільськогосподарського виробництва; - знання будови рослинних організмів на клітинному й тканинному рівнях їхньої організації; - знання анатомічної та морфологічної будови вегетативних органів вищих рослин у зв’язку із виконуваними ними функціями; - з’ясування особливостей будови генеративних органів як спеціалізованих органів насінних рослин; - знання загальних ознак основних систематичних груп рослин, їхньої видової різноманітності та практичної ролі окремих представників; - знання флористичного та ценотичного різноманіття природних і штучних екосистем; - знання основних ознак і характеристик фітоценозу; - знання вертикальної та горизонтальної структур фітоценозу; - з’ясування особливостей динаміки фітоценозів під впливом різних чинників; - вивчення різноманітності рослинності та закономірностей її розподілу на поверхні планети; - знання принципів і методів опису та класифікації рослинності. Метою проведення лабораторних занять із дисципліни є набуття студентами вмінь: працювати із мікроскопом і розглядати мікропрепарати, виготовляти тимчасові мікропрепарати, розпізнавати на мікропрепаратах різні тканини та групи тканин, робити морфологічний опис різних органів рослин, розпізнавати представників різних систематичних груп рослин, виділяти екологічні групи рослин, встановлювати структуру ценопопуляцій видів і прогнозувати напрямки їхніх змін, користуватись найважливішими методами геоботанічних досліджень, виділяти та класифікувати рослинні угруповання.

Тип елементу : Методичне забезпечення
Ключові слова: 05-01-67, ботаніка з основами фітоценології, фітологія
Шифр: 05-01-67
За видами робіт: Лабораторні роботи
Тематики: Шифр галузі знань > 20 Аграрні науки та продовольство
Шифр галузі знань > 20 Аграрні науки та продовольство > 201 Агрономія
Підрозділи: Навчально-науковий інститут агроекології та землеустрою > Агрохімії, ґрунтознавства та землеробства
Користувач, що депонує: libr_1 Г. М. Рожанчук
Дата внесення: 27 Черв 2018 07:57
Останні зміни: 27 Черв 2018 07:57
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/10060
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року