ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ВИРОБНИЦТВА КУЛІНАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ З М’ЯСА НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КОНТИНЕНТУ

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

Корчик, Н. М. та Конарівська, О. Б. та Korchyk, N. M. та Konarivska, O. B. (2022) ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ВИРОБНИЦТВА КУЛІНАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ З М’ЯСА НАРОДІВ АФРИКАНСЬКОГО КОНТИНЕНТУ. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (3(99)). с. 59-69.

[img] Text
Ve996 (1).pdf

Download(251kB)

Анотація

У статті досліджено особливості технологічних процесів виробництва кулінарної продукції з м'яса і здійснено їх класифікацію. Об'єктами дослідження обрано п'ять регіонів Африки: Центральна, Західна, Східна, Південна, Північна. Здійснено характеристику страв африканської кухні з натурального фаршу, домашньої птиці, відвареної свинини, баранини, м'ясних субпродуктів, дичини. Виокремлено два ключових елементи для аналізу технологічних процесів виробництва кулінарної продукції з м'яса: сировина, з якої виготовляється страва, і способи її обробки. Охарактеризовано етнічні страви за двома категоріями: страви африканської кухні і страви арабської кухні. Проведено аналіз компонентів сировини м’ясних страв арабської та африканської кухонь. Визначено, що найбільшу частину м’ясних страв готують з баранини, рідше свинини та м’яса птиці. Рекомендовано туристам африканського континенту кулінарні страви традиційної української (європейської) кухні та кухні держав Близького Сходу для холодних закусок, для перших і других страв.

Title in English

FEATURES OF THE TECHNOLOGICAL PROCESSES OF MANUFACTURING CULINARY PRODUCTS FROM MEAT OF THE AFRICAN CONTINENT PEOPLES

English abstract

The article examines the peculiarities of the technological processes of the production of culinary products from meat and their classification of the peoples of the African continent. Five regions of Africa were chosen as objects of research: Central, Western, Eastern, Southern, Northern. It has been proven that culinary products associated with the place of residence have the greatest nutritional value for a person. The characteristics of the dishes of African cuisine, in particular such as: from natural minced meat, from poultry, from boiled pork, from mutton, from meat offal, from game, have been carried out. Two important elements for the analysis of the technological processes of the production of culinary products from meat are separated: the raw materials from which the dish is made and the methods of its processing. Ethnic dishes are characterized and divided into two categories: dishes from African cuisine and dishes from Arab cuisine. The analysis of raw material components of meat dishes of Arab and African cuisines was carried out. It was determined that the largest part of meat dishes is prepared from lamb, less often from pork and poultry; from vegetables and fruits, onions, mushrooms, as well as bananas, prunes, and eggplants are widely used. Butter, less often oil (olive) is used for frying. Milk and cream are used to prepare meat dishes. Cloves, nutmeg, etc. are widely used spices. It is the combination of vegetables and fruits in meat dishes that determines their sweet-salty or sour-salty taste. All the dishes of the regions of Africa are spicy and spicy. Having studied the peculiarities of the technological processes of the production of culinary products from the meat of the peoples of Africa, it is recommended to tourists of the African continent to try traditional Ukrainian (European) cuisine and the cuisine of the Middle Eastern countries for cold snacks, for first and second courses

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: африканський континент; арабська і африканська кухні; страви з м’яса; сировина; способи обробки; харчова цінність; технологічні процеси; виробництво; кулінарна продукція; African continent; Arab and African cuisines; meat dishes; raw materials; processing methods; nutritional value; technological processes; production; culinary products
УДК: 628.16.081
Бібліографічний опис: Корчик Н. М. Особливості технологічних процесів виробництва кулінарної продукції з м’яса народів африканського континенту / Н. М. Корчик, О. Б. Конарівська // Вісник НУВГП. Економічні науки : зб. наук. праць. - Рівне : НУВГП, 2022. - Вип. 3(99). - С. 59-69.
Тематики: Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2022 > Вісник 3
Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2022
Видання університету
Користувач, що депонує: С. Й. Гипчинська
Дата внесення: 18 Січ 2023 09:21
Останні зміни: 18 Січ 2023 09:21
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/25102
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року