ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року

Безтелесна, Л. І. та Буткевич, В. О. (2023) ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (4(104)). с. 75-86.

[img] Text
Ve1046.pdf

Download(312kB)

Анотація

У статті розкрито питання інновацій та інноваційного розвитку підприємств харчової промисловості регіону. Проаналізовано ключові аспекти впровадження інноваційних технологій, виробничих процесів та маркетингових стратегій на підприємствах, які займаються виробництвом харчових продуктів. Обґрунтовано важливість впровадження інноваційного розвитку та проаналізовано позитивний вплив інновацій на конкурентоспроможність заводів. Визначено, що останніми роками в Україні спостерігається позитивна динаміка інноваційного розвитку підприємств харчової промисловості, проте рівень інноваційності галузі все ще залишається недостатнім. Проаналізовано рівні інноваційності ПРАТ «Пригощайся» та ТОВ «Родина», визначено їхні сильні сторони та якість впровадження інновацій. У результаті реалізації інноваційної діяльності ПрАТ «Пригощайся» вдалося збільшити обсяги виробництва та продажів продукції, а також підвищити її якість. ТОВ «Родина» завдяки впровадженню нових технологій виробництва змогло підвищити продуктивність праці та зменшити витрати. Проаналізовано фінансові результати діяльності підприємства та зроблено висновки про його динамічний розвиток. Зроблено висновок, що завдяки розробці нових видів продукції, підприємства можуть пропонувати споживачам ширший вибір товарів, які відповідають їхнім смакам та потребам. У статті проведено порівняння оцінювання інноваційного розвитку ПРАТ «Пригощайся» та ТОВ «Родина». Визначено, що в результаті реалізації інноваційної діяльності підприємства можуть підвищити свою конкурентоспроможність на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Title in English

INNOVATIVE DEVELOPMENT OF FOOD INDUSTRY ENTERPRISES

English abstract

The article discusses the issue of innovation and innovative development of food industry enterprises in the region. The key aspects of the implementation of innovative technologies, production processes and marketing strategies at enterprises engaged in the production of food products are analyzed. The importance of the implementation of innovative development is substantiated and the positive impact of innovations on the competitiveness of plants is analyzed. It was determined that in recent years, positive dynamics of innovative development of food industry enterprises have been observed in Ukraine, but the level of innovativeness of the industry still remains insufficient. The levels of innovativeness of «Prygoshchaysa» and «Rodyna» were analyzed, their strengths and the quality of the implementation of innovations were determined. In today's conditions of globalization and increased competition on world markets, Ukrainian food industry enterprises must constantly improve their activities, introducing innovations. Innovations are an important factor in increasing the competitiveness of enterprises, as they allow them to: increase labor productivity and product quality; expand the range of products and meet the needs of consumers; reduce production and sales costs; to expand product sales markets. Emphasis can be placed on specific types of innovations that have the greatest impact on the competitiveness of food industry enterprises. For example, it can be technological innovations that allow to increase labor productivity and product quality, or product innovations that allow to expand the range of products and meet the needs of consumer. Enterprises can focus on specific factors that affect the innovative development of food industry enterprises. For example, these can be economic factors, such as the level of economic development of a country, or social factors, such as the level of education and qualifications of workers.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: інновації; харчова промисловість; розвиток; підприємство; конкурентоспроможність; споживач; якість; технології; фінансові показники; динаміка; innovations; food industry; development; enterprise; competitiveness; consumer; quality; technologies; financial indicators; dynamics
УДК: 338.439:330.341.1
Бібліографічний опис: Безтелесна Л. І. Інноваційний розвиток підприємств харчової промисловості / Л. І. Безтелесна, В. О. Буткевич // Вісник НУВГП. Економічні науки : зб. наук. праць. - Рівне : НУВГП, 2023. - Вип. 4(104). - С. 75-86.
Тематики: Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2023 > Вісник 4
Видання університету > Вісник НУВГП > серія "Економічні науки" > 2023
Видання університету
Користувач, що депонує: С. Й. Гипчинська
Дата внесення: 02 Трав 2024 10:25
Останні зміни: 02 Трав 2024 10:25
URI: http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/29922
Перегляд елементу Перегляд елементу

Завантажень

Завантажень за місяць протягом останнього року